Az ítélkezés elengedése

Az ítélkezés elengedése

By : -

Kevés ember mentes az ítélkezéstől. Belénk van programozva, hogy megítéljük az általunk megtapasztalt dolgokat, a körülöttünk élő embereket. Állandóan keressük az információt, ami azt igazolja, hogy nekünk van igazunk.

Deepak Chopra “Az élet hét törvénye” c. könyvében ezt írja az ítélkezésről (a fordításban minősítésként szerepel): “A tiszta lehetségesség mezőjének eléréséhez másik út a nem-minősítés gyakorlása. A dolgok állandó minősítése kiértékelés: jó, rossz, helyes, helytelen. Az állandó értékelés, osztályozás/besorolás, címkézés, elemzés zűrzavarba taszítja a belső párbeszédet. Ez a zűrzavar aztán gátolja az energiaáramlást a tiszta lehetségesség mezője és az ember között.”

A spirituális tanítók mind arra ösztönöznek bennünket, hogy engedjük el az ítélkezést mások felett (“az vesse rá az első követ….”), mi mégis megtesszük nap mint nap, és legtöbbször észre sem vesszük. Az első lépés az elengedéshez lehet az, hogy tudatosan figyeljük magunkat, és amikor megítélünk valamit vagy valakit, egyszerűen tudatosítjuk magunkban, hogy megtörtént. Ez a tudatosság önmagában is sokat segít abban, hogy “leszokjunk” az ítélkezésről, a kopogtatással viszont még hatékonyabbá tehetjük, megerősíthetjük és felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot.

Mint már biztosan észrevettétek, az EFT nagyon rugalmas technika, sokféle kopogtatásra nyújt lehetőséget, és mindannyian beleadunk valamit a személyiségünkből, a tapasztalatainkból. Az, hogy léteznek egyéni forgatókönyvek, variációk, nem jelenti azt, hogy a klasszikus alaprecept, amit a Kézikönyvben találtok, ne működne ugyanolyan hatékonyan. Mindenki ezzel kezdi, és ahogy több gyakorlatra tesz szert és fejlődik az intuíciója, egyre szabadabban fejezi ki magát kopogtatás közben.

Néha nem árt visszatérni az eredeti, egyszerű formulához, ha másért nem, hát azért, hogy megtapasztaljuk, hogy ez is működik 🙂 Most viszont egy másfajta kopogtatást szeretnék bemutatni Nektek, amit folyamatos kopogtatásnak is hívunk, és a lényege az, hogy adott témán belül hagyjuk szabadon szárnyalni a fantáziánkat, vagy kifejezni, elmondani az érzéseinket, és folyamatosan beszélünk, miközben körbe-körbe megyünk az egyes pontokon megállás nélkül (időnként, amikor szükségét érezzük, mély be- és kilélegzés kíséretében). Ennek a fajta kopogtatásnak a képviselője Brad Yates, akit nagyon kedvelek, és akinek a stílusát nagyon közel érzem magamhoz. Nemrég láttam egy videóját az ítélkezés elengedése témájában, és felhasználtam néhány gondolatát az egyik Kopogtató Klub foglalkozásunkon, melynek a témája az ítélkezés volt. Ennek a gyakorlatnak a hangfelvételét szeretném megosztani veletek ma. Az érdekessége az, hogy most nemcsak az én hangomat fogjátok hallani, hiszen a foglalkozásokon mindig valakivel közösen kopogtatunk (a többiek a mikrofonjukat elnémítva követnek minket). Mivel elég hosszú, és a szöveg is folyamatos, nem írom le a gyakorlatot, sokkal hatékonyabbnak érzem, ha a hangfelvétellel együtt kopogtattok, és nem a szöveget olvassátok. A kopogtatást a Karate Ponton kezdjük, és utána a fejtető pontjától indulunk el, de mindenki kezdje ott, ahol megszokta. Ha úgy érzitek, hogy “jól esne”, használjátok nyugodtan az ujjakon található pontokat is (a kézfej és a szemmozgások nem kellenek), mi a mell alatti pont után a fejtetőre mentünk vissza, és így tovább…

A KOPOGTATÓ SOROZAT HANGFELVÉTELE: