Bűntudat

Bűntudat

By : -

(Megjelent az EFTippek hírlevél ben 2009. júniusban.)

Mostani témánk a bűntudat. Gyanítom, hogy mindannyian hordozunk belőle valamennyit. Bár azt fontosnak tartom, hogy tudatosítsuk magunkban ha nem cselekedtünk helyesen egy bizonyos szituációban, de nem kell azzal “vezekelnünk”, hogy hónapokig-évekig rosszul érezzük magunkat miatta. A bűntudat ugyanúgy rengeteg energiánkat emészti fel, mint a harag vagy a sértettség. Ha ez az energia felszabadul, azt szervezetünk regenerálására tudjuk fordítani. Azzal, hogy hordozzuk magunkkal a bűntudatot, azoknak sem segítünk, akiknek ártottunk. Mi tart hát vissza attól, hogy elengedjük?

Egy biztos: aki bűntudatot érez, újabb és újabb módját találja annak, hogy szabotálja saját boldogságát, sikerét bármely területen. Ha úgy érzed, hogy “neked semmi sem sikerül”, vizsgáld meg, hogy nincs-e a háttérben bűntudat benned valamivel kapcsolatban. A következő gyakorlat, melyhez felhasználtam Carol Look egyik hírlevelének kopogtató sorozatát is, segíthet elindulni az elengedés felé, de akár teljes sikert is hozhat. Ha nem így lenne, fogalmazd meg a ráhangolódást és az emlékeztető kifejezéseket konkrétabban, a saját helyzetetnek megfelelően.

Bevezetés/Ráhangolódás: a Karate pont ütögetése közben ismételd el az alábbi mondatot háromszor:

“Bár még mindig bűnösnek érzem magam amiatt amit tettem, most már ideje, hogy megbocsássak magamnak.”

“Bár nehezemre esik megbocsátani magamnak azért amit tettem, mégis elfogadom magam és azt, hogy méltó vagyok a megbocsátásra.”

“Bár kényszert érzek arra, hogy továbbra is büntessem magam azért amit tettem és mondtam, mégis elfogadom magam, és megtanulok békét érezni a történtek miatt.”

Rövid kopogtató kör folyamatosan:

Fejtető: “Még mindig bűntudatot érzek amiatt amit tettem.”

Szemöldök: “Ez a bűntudat, amitől nem tudok szabadulni.”

Szemsarok: “Nem tudom, hogy megbocsáthatok-e magamnak.”

Szem alatt: “Még mindig büntetem magam.”

Orr alatt: “Megérdemlem a büntetést.”

Száj alatt: “Nem tudom, hogy bocsánatot érdemlek-e.”

Kulcscsont: “Büntetem magam.”

Kar alatt: “Szabotálom a sikert.”

Vegyünk egy mély levegőt, és menjünk tovább …

Fejtető: “Vajon miért nem tudok megbocsátani magamnak?”

Szemöldök: “Kinek jó az, ha büntetem magam?”

Szemsarok: “Mi lenne, ha elfogadnám ami történt?”

Szem alatt: “Ami megtörtént, azon már nem tudok változtatni.”

Orr alatt: “Tanultam belőle.”

Száj alatt: “Mi lenne, ha megbocsátanék magamnak?”

Kulcscsont: “Mi lenne, ha elengedhetném a bűntudat érzését?”

Kar alatt: “A bűntudat hordozásával nem segítek senkinek.”

Mély levegő … és megyünk tovább. Ha úgy érzed, hogy szükséges (még mindig érzed a bűntudatot, és ennek erőssége 3-asnál több), akkor kezdj egy újabb bevezetést a Karate ponton, és a fenti ráhangoló mondatokat kissé változtasd meg a következő minta szerint: “Bár még mindig úgy érzem, hogy….”. Utána folytathatod még egy negatív körrel, majd a következő pozitív megerősítésekkel. Ha viszont a bűntudat érzése már csak 3 vagy még lejjebb ment, akkor egyenesen jöhet a következő kör:

Fejtető: “Úgy döntök, hogy megbocsátok magamnak.”

Szemöldök: “Ideje, hogy elengedjem a bűntudatot.”

Szemsarok: “Tudom, hogy legközelebb helyesen fogok cselekedni.”

Szem alatt: “Biztonsággal elengedhetem a bűntudatot.”

Orr alatt: “Elfogadom, hogy hibát követtem el és tanultam belőle.”

Száj alatt: “Elfogadom magam és elengedem a bűntudatot.”

Kulcscsont: “Eleget büntettem magam.”

Kar alatt: “Nagyszerű érzés újra szabadnak érezni magam.”

Hunyd be a szemed, és végy egy mély levegőt…. Figyeld meg magad, érzed-e még a bűntudatot? Ha igen, akkor kezdd elölről a gyakorlatot, tedd a mondatokat konkrétabbá, illetve mondd őket nagyobb átéléssel. Ha a bűntudat az esetedben központi probléma és több eseményhez is kapcsolódik, mindenképpen érdemes egyenként kezelni ezeket, és a közben felmerülő, hozzá kapcsolódó érzéseket is. Tekintsd a fenti kopogtató sorozatot mintának.

Carol Look javasolja az alábbi gyakorlatot is:

Csukd be a szemed és helyezd a bal kezed a szív csakrád fölé (a mellkasod közepére). Végy egy mély lélegzetet és képzeld el, hogy a kézfejeden keresztül könnyedén és nyugodtan belélegzel a szív csakrádba, majd kilélegzed a stresszt és a feszültséget. Most pedig mondj ki hangosan néhány világos és tiszta, pozitív megerősítést magaddal kapcsolatban.

A FENTI KOPOGTATÓ GYAKORLAT HANGFELVÉTELE: