Ho’oponopono és EFT

Ho’oponopono és EFT

By : -

(Az alábbi cikk és gyakorlat az EFTippek Hírlevél 2009. márciusi széméban jelent meg.)

Tudom, nehéz elsőre kiejteni, nekem is összefolytak a betűk a szemem előtt, amikor először megláttam ezt a szót. A ho’oponopono nem egy EFT technika, de remélem nem bánjátok ha megismertetem veletek. Többen olvashattak már róla, a neten körbejár egy lánclevél róla, én is kétszer kaptam már meg különböző ismerősöktől magyarul. Tulajdonképpen ez késztetett arra, hogy írjak róla, egyrészt mert a levélben terjedő információ kevés ahhoz, hogy sikeresen alkalmazhasd, másrészt pedig azért, mert egyik általam nagyrabecsült amerikai kollégám, Brad Yates megjelentetett egy videót a YouTube-on a két módszer ötvözéséről, és ennek hatására magam is kipróbáltam. Angolul tudóknak szívből ajánlom, hogy nézzék meg (és Brad többi videóját is), ide kattintva.

A ho’oponopono hawaii szó, jelentése “jóvátenni, helyrehozni valamit”. Tudomásom szerint eredetileg problémás családi/emberi kapcsolatok megoldására használták az ezzel a névvel fémjelzett gyógyító módszert. Lényege, hogy ha teljes felelősséget vállalunk azért amit látunk és tapasztalunk, hiszen ezeket a tapasztalatokat mi teremtjük meg magunkban, akkor ha ezeket magunkban meggyógyítjuk, a külvilág is “meggyógyul”. Joe Vitale, a Vonzásfaktor című könyv írója “Zero Limits” (talán úgy fordítanám a jelentését, hogy “Ahol semmi sem korlátoz”, azt hiszem magyarul még nem adták ki) c. 2007-ben megjelent könyvében részletesen leírja a módszert, ami tulajdonképpen nagyon egyszerű, 4 kifejezést kell egymás után mantraszerűen ismételgetni, a problémára gondolva és teljes átéléssel: Sajnálom – Bocsáss meg – Köszönöm – Szeretlek (a sorrend tetszőleges, egyes helyeken ettől eltérő sorrendben olvashatjátok).

Akinek ez egy kicsit “magas”, ide kattintva olvashat további részleteket a módszerről.

Nem tudom, kinek jutott először eszébe társítani a ho’oponopono-t az EFT-vel, és kopogtatás közben mondani ezt a 4 mondatot, igazán nem is érdekes. Én kipróbáltam, és nagyon hatásosnak éreztem, így elhatároztam, hogy megosztom veletek. Ezért lett ez a mai témánk. Kicsit kibővítettem a mondatokat, de így is gyakorlatilag bármilyen szituációra alkalmazható. Szeretném, ha elküldenétek nekem visszajelzéseiteket arról, hogy milyen hatással volt rátok a gyakorlat.

Kezdhetjük? Gondolj egy szituációra, mellyel kapcsolatban negatív érzéseid vannak, vagy bármilyen konkrét problémára. (Akinek szüksége lenne rá, a kopogtatandó pontok ábráját IDE kattintva megtalálja.)

A Bevezetés vagyis a Karate pont ütögetése ebben az esetben elmarad, egyenesen a Fejtető ponton kezdünk. Mindegy, hogy ezeket a mondatokat magadnak szánod, valaki másnak, Istennek, az Univerzumnak, stb.

Fejtető: “Sajnálom.”

Szemöldök: “Bocsáss meg .”

Szemsarok: “Köszönöm.”

Szem alatt: “Szeretlek.”

Orr alatt: “Sajnálom.”

Száj alatt: “Bocsáss meg. “

Kulcscsont: “Köszönöm.”

Kar alatt: “Szeretlek.”

Végy egy mély levegőt, és menjünk tovább .

Fejtető: “Sajnálom, hogy így történt .”

Szemöldök: “Bocsáss meg, nem akartalak bántani .”

Szemsarok: “Sajnálom amit érzek. “

Szem alatt: “Bocsáss meg, hogy még nem tudom elengedni. “

Orr alatt: “Sajnálom a történteket. “

Száj alatt: “Bocsáss meg, kérlek .”

Kulcscsont: “Szívből sajnálom. “

Kar alatt: “Bocsáss meg azért, hogy így látom a dolgokat.”

Vegyünk egy mély levegőt.

Fejtető: “Köszönöm, hogy megértesz. “

Szemöldök: “Szeretlek.”

Szemsarok: “Köszönök minden jót, amit kapok. “

Szem alatt: “Feltétel nélkül szeretlek .”

Orr alatt: “Köszönök minden élményt és tapasztalatot.”

Száj alatt: “Szeretlek így is .”

Kulcscsont: “Szívből köszönök mindent.”

Kar alatt: “Köszönöm a szeretet érzését és minden megnyilvánulását. “

Hunyd be a szemed, és végy egy mély levegőt…. Egészségedre!

A gyakorlat hangfelvétele: