EFT

EFT

Mi az EFT?

Az angol Emotional Freedom Techniques rövidítése, magyarul fordíthatjuk úgy, hogy Az Érzelmi Felszabadulás Technikája.

Kíméletes, gyors és könnyen kivitelezhető önsegítő technika, mely az akupunktúra/akupresszúra évezredes gyógyító művészetét ötvözi a modern pszichológiával. Tudományosan megalapozott módszer, melyet több ezer dokumentált esetben alkalmaztak már stresszoldásra, traumák, szorongás, fájdalmak és számos egyéb probléma csökkentésére ill. megszüntetésére.

Működésének alapja egy alapvető fizikai folyamat a szervezetben, mely lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk a negatív érzelmektől. Az EFT során alkalmazott kopogtatás beindítja ezt a fizikai folyamatot. Célunkat természetesen más módszerekkel is elérhetjük, ilyen a pszichoterápia, az NLP, a hipnoterápia, kineziológia, reiki, meditáció … és még sorolhatnám. Mindegyik technika másképp indítja el ezt a folyamatot, és az eredmény eléréséhez változó időre van szükség. Eddig az EFT-nél gyorsabban eredményre vezető módszert nem találtak.

Mit kopogtatunk? A testünkben futó energiavezetékeket a kínaiak meridiánoknak nevezték el, ezen meridiánok végződéseit stimuláljuk enyhe kopogtatással. Az EFT technika azon a felfedezésen alapul, hogy a test energiarendszerében történt zavar, “energiablokád”, befolyásolja lelkiállapotunkat. A problémára összpontosítva és a meridiánpontokat ütögetve ezeket a blokkokat oldjuk fel, melynek eredményeként sokszor percek alatt megszűnnek olyan lelki problémák, melyek orvoslásához hagyományos módszerekkel néha évek kellenek. Természetesen nem minden probléma oldódik meg azonnal, még az EFT esetében is szükség lehet néhány napos vagy hetes kezelésre. A módszer hatalmas pozitívuma az, hogy elsajátítása után ezt a kezelést az esetek többségében magad is el tudod végezni, nem kell másra támaszkodnod (nem beszélve a dolog anyagi vetületéről)

Gary Craig, az EFT módszer megalkotója weblapján ingyenesen rendelkezésre bocsátota a módszer részletes leírását tartalmazó kézikönyvet. Amikor 2010-ben visszavonult, weboldalak tucatjai igyekeztek menteni és közzétenni azt a hatalmas információ-gyűjteményt, amely addig az ő weboldalán volt csak elérhető. Néhány évvel később visszatért, és az eredeti EFT módszert újra közzétette, immár nem kézikönyvben, hanem jól rendszerezett online formában, Gold Standard EFT néven.  Bár nagyon sok értékes weboldalon találhatunk jobbnál jobb ötleteket, információt, szívem szerint minden angolul tudót Gary oldalára küldenék tanulni.

Ha szeretnéd a módszert segítségemmel megtanulni és/vagy begyakorolni, a Kapcsolatfelvétel menüpontra kattintva emailt küldhetsz nekem. Az EFT másik fontos előnye, hogy nem szükséges, hogy személyesen találkozzunk, az internet segítségével (pl. Skype) ugyanolyan hatékonyan tudunk együtt dolgozni a problémán, mintha egymással szemben ülnénk.

FONTOS MEGJEGYZÉS:
Bár az EFT módszer jelentős klinikai eredményekkel büszkélkedhet, még kísérleti stádiumban lévőnek kell tekintenünk, és a módszert alkalmazó személyeknek felelősségük teljes tudatában kell cselekedniük. Az EFT, bármennyire hatékony is, nem alternatívája hanem kiegészítője a megfelelő orvosi vagy pszichiátriai kezelésnek (amennyiben a helyzet súlyossága ezt megkívánja).

Az EFT módszer oktatásánál alapvetően az alapító, Gary Craig oktató DVD-inek anyagára és az ő iránymutatásaira hagyatkozom, de a tananyagba és munkámba beleépítem azokat az újításokat, variánsokat is, melyeket az évek során más kiváló szakemberek dolgoztak ki, és melyek még hatékonyabbá teszik az EFT működését.